Reiniging

Kunstgebit reinigen

Een gezond mondmilieu is een belangrijke voorwaarde om met succes een kunstgebit, beugel of gebitsbeschermer te kunnen dragen.
Het is aan te raden om vanaf het begin een gewoonte te maken van de dagelijkse verzorging van uw mond, gebitsprothese, beugel of gebitsbeschermer.

De juiste manier om uw gebitsprothese te reinigen is door na iedere maaltijd uw uitneembare voorziening uit te nemen en af te spoelen met water.
Vervolgens doet u een kleine druppel Friz kunstgebit-reiniger op de prothese of beugel en smeer het vervolgens goed uit met een zachte borstel.
De combinatie van borstelen en Friz kunstgebit-reiniger verzekerd u van een frisse en schone gebitsprothese, beugel of gebitsbeschermer zonder dat er beschadigingen optreden. Hierdoor wordt de levensduur van uw voorziening aanzienlijk verlengd.

Borstel

 
Het is van wezenlijk belang dat het gehele oppervlak goed wordt geraakt om alle bacteriën en voedselresten te verwijderen.
Aanbevolen wordt om een zachte borstel met een niet al te grote kop te gebruiken. Nogmaals; u dient de gebitsprothese, beugel of gebitsbeschermer uit de mond te nemen.
Een kunstgebit, beugel en gebitsbeschermer zijn kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat u uw voorziening uitneemt boven een zacht oppervlak i.p.v. boven een lege wasbak. Een klein handigheidje kan zijn om uw wasbak met een klein laagje water te vullen.

Sommige prothetische voorziening kunnen buigzaam zijn. Het is raadzaam om uw gebitsprothese niet te stevig vast te houden.

Een veel gemaakte fout is het gebruik van tandpasta of tabletten. Deze veroorzaken kleine microscopische krasjes in het oppervlak waardoor bacteriën en tandsteen zich makkelijk kunnen hechten.
Ook bleekmiddel, zeep of schoonmaakazijn zijn niet geschikt voor uw gebitsprothese. Bovendien kunt u bij langdurig gebruik van deze middelen een slechte adem krijgen.
Na het borstelen is het belangrijk dat het kunstgebit, de beugel of de gebitsbeschermer goed wordt afgespoeld met water alvorens het weer in de mond wordt teruggeplaatst.